м. Львів, пл. Катедральна 2

Як з’явилась кава у Львові

Як з'явилась кава у Львові

У Львові панує справжній культ кави. Підбадьорливий напій продається практично на кожному кроці, а кількість креативних тематичних кав’ярень готова позмагатися з будь-яким з українських міст. Тут можна спробувати безліч незвичайних кавових напоїв і навіть кавові зерна в шоколадній глазурі. Але з чого ж все починалося?

Звідки взялася кава?

Історія кави починається в далекій і спекотної Ефіопії. Місцеві монахи запримітили незвичайні чорно-червоні плоди в 800-х роках. Вони відстежили, як поводяться кози та інші тварини, і зацікавилися тонізуючим ефектом, що бадьорить. Звісно, плоди в сирому вигляді не припали монахам до душі. Однак, за легендою, хтось в серцях кинув їх в багаття. І яскравий, насичений аромат кави знову заінтригував людей. Так і почалися перші спроби правильно приготувати незвичайні ягоди.

Пізніше кава потрапила в Ємен. Там вона так прижилася, що довгий час саме Ємен вважали батьківщиною напою. Особливо оцінили його кочівники-араби, які і рознесли каву по Аравії та Персії. Мусульмани оцінили чорний напій, але на початку 16-го століття його заборонили з ініціативи місцевих священиків. Але навіть це не вплинуло на популярність кави, і в 17 столітті заборону на її вживання зняли на території Туреччини.

Львів – кавова столиця

Львів став кавовою столицею України завдяки талановитому підприємцю Юрію-Францу Кульчицькому, Саме завдяки українському шляхтичу каву оцінили не тільки у Львові, а й по всій Європі.

Ще в 1683 році Кульчицький активно брав участь і прославився в Віденській кавовій битві. Саме він відкрив у Відні одну з перших європейських кав’ярень «Під синьою пляшкою». За легендою, за участь у звільненні австрійської столиці від турків він попросив всього лише кілька мішків чорних ароматних зерен. Побувавши в полоні у турків, він перейняв їхню мову, культуру і традицію кавування. Все це дозволило Кульчицькому при облозі Габсбурзької столиці переодягнутися в турецький одяг, пробратися через ворожі намети і передати послання з проханням про допомогу.

А ось привчити австрійців до гіркого напою по-турецьки йому не вдалося. Зате вдалося випадково винайти солодку та м’яку каву по-віденськи, коли офіціант необережно перекинув в чашку більше цукру. Кульчицький продовжив експериментувати і почав додавати до кави кілька ложок молока і мед. Так з’явився віденський мокко. Традиційно він подавався з кіпфелем – десертом у вигляді півмісяця.

Мішки кавових зерен Кульчицький привіз і до Львова. Але перша самостійна кав’ярня тут відкрилася тільки в 1829 році. Це була «Віденська» кав’ярня на проспекті Свободи. Зате з тих пір городяни так і не змінили своїх вподобань, і спонтанна кавова лихоманка стала повноцінною традицією та регіональною особливістю.

Кава у Львові – справжній ритуал. Їй присвячені фестивалі та інші заходи, відкриваються цілі клуби, створюються нові унікальні рецепти.

Зараз на площі Данила Галицького у Львові встановлено пам’ятник Юрію-Францу Кульчицькому. Він зображує його, одягненого в козацький одяг, з мішками кави та іншими кавовими атрибутами.

А якщо хочете дізнатися ще більше цікавих факті про львівські символи, їх історію та особливості, звертайтеся до нас! Досвідчені гіди і консультанти туристичної компанії «Капітолій» допоможуть вам! Переглянуть програму туру “Нема кави – нема забави”.

Залишіть свій номер телефону і ми зателефонуємо вам у зручний для вас час